Postat pe
02/23/2008

Hammam (baia turceasca)

Traditia baii turcesti provine din timpuri de mult apuse, inainte ca turcii sa ajunga in Antalia. Cand turcii au ajuns in Antalia, au adus cu ei o traditie a imbaierii ce s-a cronfuntat cu alta, a romanilor si a bizantinilor, cu diferinte variatii locale. Traditiile s-au contopit iar prin aportul religiei musulmane ce priveau curatenia si respectul utilizatorilor pentru apa, s-a nascut un nou concept, acela al baii turcesti (hammam).

Pentru turci, baia insemna mai mult decat un loc de curatare a pielii. Intr-un mod intim, hammam-ul era legat de traiul de zi cu zi, acolo unde orice om, de orice rang social, bogat sau sarac, taran sau orasean, se puteau simtea liberi. Femeile ca si barbatii puteau utiliza “hammam-ul”, asa cum este cunoscut in Turcia, bineinteles la diferite ore.

Baia turceasca este varianta europeana a baii de aburi, care poate fi categorisita ca varianta “umeda” a saunei finlandeze.
Hammam-ul a deservit culturii europene ca un loc pentru intalniri sociale si ritual de curatire precum si ca stil arhitectural.
Pentru detalii de ordin tehnic, accesati pagina despre hammam.

APPW