Postat pe
06/02/2007

Norme pentru piscine

Conform cu reglementarile impuse de Ministerul Sanatatii:

Articolul 68
La proiectarea si executia piscinelor se vor respecta urmatoarele cerinte:
– pentru piscinele descoperite, se va prevedea un canal perimetral, cu latimea de 1,20 m si cu adancimea de 15-20 cm, in care se va afla apa clorinata, pentru spalarea picioarelor la intrarea in bazin;
– pentru piscinele descoperite si acoperite, se va prevedea o bordura ridicata cu 30 cm fata de paviment; pavimentul va fi finisat cu dalaj antiderapant; bazinele vor avea montate scari de acces in apa, numarul acestora stabilindu-se in functie de marimea bazinului; scarile vor avea profiluri rotunjite si forma adaptata folosirii fara risc;
– piscinele vor avea montate de jur imprejur, la nivelul apei, mana curenta;
– adancimea piscinei va fi marcata vizibil pe marginile acestuia;
– la bazinele acoperite, finisajele interioare ale cladirii vor asigura izolatia termica si tratarea suprafetelor cu antifungice;
– ambianta termica, ventilatia naturala si artificiala si iluminatul bazinelor acoperite vor fi asigurate in asa fel, incat sa se evite îmbolnavirea si accidentarile celor care le folosesc.
Articolul 69
Bazinele de inot, acoperite sau descoperite, vor fi umplute numai cu apa din retea sau cu apa de mare, care sa indeplineasca conditiile prevazute în standardul de stat în vigoare nr. 12.585/1987.

Evaluarea calitatii apei de piscina se va face astfel:
a)Limpezime – un disc negru, de 15 cm pe fond alb, trebuie sa fie vizibil cu usurinta în punctul cel mai profund al bazinului.
b)In 90% din probele recoltate trimestrial, numarul de bacterii/ml trebuie sa fie sub 300.
c)In 90% din probele recoltate trimestrial, bacteriile coliforme trebuie sa fie sub 10/100 ml.
d)In 95% din probele recoltate trimestrial, Pseudomonas aeruginosa (indicator de salubritate) trebuie sa fie sub 2/100 ml.
e)Clorul rezidual liber în piscina trebuie sa fie de 0,5 mg si pH, de 7,2-8,2.

Proprietarii de piscine trebuie sa aiba registre de evidenta a calitatii apei si a clorului rezidual liber.

Articolul 70
Piscinele vor fi prevazute cu instalatii de incalzire a apei in asa fel incat apa sa aiba o temperatura de 221/4-241/4C; nu se recomanda folosirea pentru imbaiere a apei cu temperatura sub 221/4C.
Articolul 71
Ritmul de primenire a apei si de spalare si dezinfectie a bazinelor se va stabili în functie de calitatea apei, respectându-se urmatoarele cerinte minimale:
a)Zilnic se va recircula prin sistemul de filtrare si clorizare intregul volum de apa al bazinului si, in plus, se va inlocui 1/10-1/15 din volumul apei cu apa potabila; saptamanal se va face spalarea si dezinfectia piscinei.
b)Pentru bazinele fara recirculare, dar cu primenire continua a apei, se va schimba zilnic cel putin 1/3 din volumul apei din bazin si se vor asigura golirea, spalarea si dezinfectia acestuia la cel mult 3 zile.
c)Pentru bazinele fara recircularea apei si fara posibilitati de primenire continua a apei, se vor asigura golirea, spalarea si dezinfectia zilnica a bazinului si umplerea cu apa de calitatea prevazuta în standardul în vigoare.
Articolul 72
Pentru bazinele de inot, care dispun de statii de tratare si recirculare a apei, se va asigura obligatoriu si clorizarea apei.
Articolul 73
Dezinfectia bazinelor se va face, dupa spalare cu jet de apa, prin curatarea mecanica si stergerea peretilor si fundului bazinului cu bureti imbibati in solutie dezinfectanta.
Articolul 74
Piscinele vor fi dotate obligatoriu cu: vestiare, grupuri sanitare si dusuri, separate pentru femei si barbati, in conditiile prevazute la art. 67, pentru piscine publice.
Articolul 75
Regulamentul privind utilizarea piscinelor trebuie afisat intr-o maniera vizibila pentru cei care folosesc piscina. In utilizarea piscinei, nu se va depasi numarul maxim de persoane aflate simultan in piscina, prevazut in faza de proiectare, numar care va fi prevazut în regulamentul de utilizare.
Articolul 76
Accesul in piscine al persoanelor purtatoare de boli transmisibile, plagi deschise, dermite sau dermatoze trebuie impiedicat.

APPW